Γνώση για την επιδερμίδα

Με αφετηρία την επιδερμίδα

Το δέρμα κάθε ατόμου είναι διαφορετικό, ωστόσο ο ρόλος του είναι πραγματικά πολύ αξιόλογος: προστατεύει τον οργανισμό, βοηθά στην αναπνοή, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και παράγει ουσίες που είναι σημαντικές τόσο γι’ αυτό όσο και για το υπόλοιπο σώμα. Και το δέρμα είναι ένα πολύ ξεχωριστό αισθητήριο όργανο. Άλλος ένας καλός λόγος για να ασχοληθούμε με αυτό και να το προστατεύουμε. Επιπλέον, το ανθρώπινο δέρμα είναι και ο καλύτερος δάσκαλος για την έρευνα της Beiersdorf. Η βιολογία του προσφέρει συνεχώς νέα σημεία εκκίνησης για την ανάπτυξη καινοτόμων συστατικών και προϊόντων. Στο ερευνητικό κέντρο της Beiersdorf στο Αμβούργο (Γερμανία), κάθε μέρα που περνάει, μια διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από ανθρωποβιολόγους, κυτταροβιολόγους, μοριακούς βιολόγους, ανοσιολόγους και βιοχημικούς ξεκλειδώνουν νέες διαδικασίες στα βάθη του ανθρώπινου δέρματος. Με αυτό τον τρόπο, εξετάζουν πολύ προσεκτικά – χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μικροσκόπια και δυναμικές βιοχημικές διαδικασίες, διαδικασίες μοριακής βιολογίας καθώς και διαδικασίες κυττάρων. Αναζητούν νέα συστατικά που προστατεύουν, υποστηρίζουν ή προωθούν τις βιολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στα κύτταρα του δέρματος με φυσικό τρόπο. Ως συστατικό των προϊόντων μας, αυτά τα συστατικά αναζωογονούν το δέρμα και βελτιστοποιούν τις λειτουργίες του. Μια ομάδα φυσικών και βιομηχανικών συνδράμουν το έργο των ερευνητών του δέρματος της Beiersdorf, για παράδειγμα, υπολογίζοντας τα χαρακτηριστικά του δέρματος των υποκειμένων της δοκιμής χρησιμοποιώντας τις τελευταίες βιοφυσικές μεθόδους σε σχέση με τις ρυτίδες, την ελαστικότητα, το πάχος και την υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία είναι σε θέση να αποδείξει ότι τα πρωτοποριακά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας της Beiersdorf έχουν θετική επίδραση στην επιδερμίδα και ενισχύουν τη δομή της. Γιατί αυτή είναι η αποστολή της έρευνας της Beiersdorf: η ανάπτυξη εξατομικευμένων προϊόντων με ειδική σύσταση, που έχουν υποβληθεί σε εξαντλητικές δοκιμές και είναι αποτελεσματικά.

Δερματική λειτουργία και δομή

Με επιφάνεια έως δύο τετραγωνικά μέτρα και βάρος έως 12 κιλά, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και υπεύθυνο για μια σειρά εργασιών. Με τη βοήθεια περίπου 1,5 εκατομμυρίων μικροσκοπικών νευρικών απολήξεων, το δέρμα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις δονήσεις και τον πόνο, να νιώθει και να αισθάνεται πίεση, καθώς και τις αλλαγές στη θερμοκρασία. Ως «όργανο απορρόφησης», το δέρμα είναι σε θέση να απορροφήσει ουσίες από το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια εφαρμογής προϊόντων περιποίησης. Ο όξινος μανδύας εμποδίζει την είσοδο των μικροβίων στον οργανισμό. Μέσω της έκκρισης ιδρώτα, το δέρμα μάς προστατεύει από την υπερθέρμανση. Άλλωστε, το δέρμα λειτουργεί ως ειδική ασπίδα προστασίας κατά της αφυδάτωσης, του κρύου, της υπεριώδους ακτινοβολίας, των μηχανικών ερεθισμών και των παθογόνων οργανισμών.

Κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική

Το ανθρώπινο δέρμα είναι πάντα το ίδιο κι όμως τόσο διαφορετικό. Η ανδρική και η γυναικεία επιδερμίδα, η πολύ ανοιχτή και η σκούρα επιδερμίδα, ή η ξηρή, η λιπαρή και η ευαίσθητη επιδερμίδα απαιτούν τελείως διαφορετική περιποίηση. Στα ερευνητικά εργαστήρια της Beiersdorf αναπτύσσουμε πρωτοποριακά προϊόντα που υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις φυσικές διεργασίες όλων των τύπων του δέρματος κι, επομένως, καλύπτουν τις ανάγκες όλων των καταναλωτών.